Γενικές Οδηγίες

  • Να χρησιμοποιείται παθητική φωνή και όχι πρώτο πρόσωπο χωρίς «λογοτεχνικές» εκφράσεις.
  • Το μέγεθος της έκθεσης να μην υπερβαίνει τις 10 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων των σχημάτων, των πινάκων και της πρώτης σελίδας. Μέγεθος σελίδας Α4 με περιθώρια 2 cm. Γραμματοσειρές 8-10 pt.
  • Οι επικεφαλίδες των κεφαλαίων να είναι με έντονα γράμματα της ίδιας γραμματοσειράς. Θα απέχουν δύο γραμμές από το προηγούμενο κεφάλαιο και μία από το επόμενο.
  • Οι Πίνακες και τα Σχήματα να διαβάζονται αυτόνομα και να περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Να είναι αριθμημένα, να βρίσκονται στην αρχή ή στο τέλος της σελίδας, σε οριζόντια θέση, όσο το δυνατό πλησιέστερα στο σημείο αναφοράς τους, να απέχουν μία κενή γραμμή από το κείμενο.
  • Οι Πίνακες να είναι λιτοί σε πυκνή γραφή χωρίς χρώματα, πλαίσια ή κατακόρυφες γραμμές. Τα σχήματα να μην περιέχουν πλαίσια ή περιττά χρώματα. Περιλαμβάνονται μόνο Πίνακες και Σχήματα που έχουν κατασκευαστεί για τη συγκεκριμένη έκθεση. Δεν επιτρέπονται φωτογραφίες Πινάκων ή Σχημάτων άλλων.

Περιεχόμενο Έκθεσης

Εξώφυλλο

Περιλαμβάνει κατά σειρά τον κωδικό της ομάδας, τα ονοματεπώνυμα των σπουδαστών,τον τίτλο της εργαστηριακής άσκησης, την περίληψη, τις ημερομηνίες εκτέλεσης και παράδοσης.

Περίληψη

Προηγείται της Έκθεσης αλλά συντάσσεται τελευταία. Περιλαμβάνει συνοπτικά τους στόχους, την περιγραφή του πειράματος, τις μετρήσεις, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. Με ποσοτικές εκτιμήσεις. Δεν περιέχονται πίνακες, σχήματα, ή αναφορές στη βιβλιογραφία.

Πίνακας Περιεχομένων

Περιλαμβάνει τον κατάλογο με τους τίτλους των κεφαλαίων της έκθεσης με αρίθμηση με τους αντίστοιχους αριθμούς των σελίδων έναρξης. Προαιρετικά σε ξεχωριστούς καταλόγους τα σχήματα και οι πίνακες με τους τίτλους και τους αριθμούς των σελίδων.

1. Εισαγωγή

Το Αντικείμενο και οι Στόχοι. Παρουσιάζονται το αντικείμενο και οι στόχοι του πειράματος. Παρουσιάζεται συνοπτικά η εξεταζόμενη διεργασία, καθώς και οι βασικές έννοιες και ορισμοί που αφορούν τους στόχους του πειράματος. Περιττές πληροφορίες που δεν αφορούν τους στόχους βαθμολογούνται αρνητικά.

2. Πειραματική Διάταξη. Πειραματική Διαδικασία. Μετρήσεις.

Διαγραμματική αποτύπωση της εργαστηριακής διάταξης με απεικόνιση όλων των συσκευών και οργάνων που την απαρτίζουν. Τα διαγράμματα ροής και οργάνων να περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να διαβάζονται αυτόνομα. Σύντομη περιγραφή της πειραματικής διαδικασίας εκτέλεσης του πειράματος. Οι πρωτογενείς μετρήσεις παρουσιάζονται σε πίνακες και διαγράμματα, αναφέρονται σαφώς οι τιμές των παραμέτρων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες ελήφθησαν. Κάθε γραφική παράσταση θα πρέπει να διαβάζεται αυτόνομα, να έχει αριθμό, τίτλο, τα ονόματα και τις μονάδες των αξόνων (όχι μόνο σύμβολα) και να αναγράφονται όλες οι παράμετροι των καμπυλών.

3. Επεξεργασία πειραματικών μετρήσεων

Παρουσιάζεται η μέθοδος επεξεργασίας και τα αποτελέσματα των υπολογισμών σε πίνακες και διαγράμματα. Δίνονται επίσης προσεγγιστικά κατ’ εκτίμηση (ή με μέτρηση όπου είναι δυνατό) τα πειραματικά σφάλματα,(συστηματικά ή τυχαία, πιθανά ή μέγιστα, όπως ταιριάζει κατά περίπτωση). Αναφέρονται με σαφήνεια οι παραδοχές.

4. Συζήτηση Αποτελεσμάτων. Συμπεράσματα.

Παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του πειράματος και συζητείται η επίτευξη των στόχων του πειράματος. Συζητείται η ακρίβεια των αποτελεσμάτων, ο έλεγχος των παραδοχών και η σύγκριση τους με τη βιβλιογραφία. Επιχειρείται η γενίκευση των αποτελεσμάτων και αναλύονται οι δυνατότητες και επιφυλάξεις αξιοποίησης τους πχ στην κλιμάκωση μεγέθους.

5. Βιβλιογραφία

Αναγράφονται μόνο οι βιβλιογραφικές πηγές από τις οποίες έχουν αντληθεί και χρησιμοποιηθεί στοιχεία (διαπιστώσεις, δεδομένα κλπ) στην εργαστηριακή αναφορά. Για βιβλία, εκθέσεις, συγγράμματα αναγράφεται ο συγγραφέας, το έτος έκδοσης, το όνομα του συγγράμματος, ο εκδότης, και οι σελίδες παραπομπής. Για περιοδικά αναγράφονται οι συγγραφείς, το έτος έκδοσης, ο τίτλος της εργασίας, το όνομα του περιοδικού, το έτος, ο τόμος και οι σελίδες παραπομπής.

Προσάρτημα

Περιλαμβάνει πρωτότυπα των πρωτογενών μετρήσεων ξεχωριστά για κάθε σπουδαστή.

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, 7:10 PM