Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητική ανάλυση και εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων στο πεδίο της επεξεργασίας, ανάλυσης, διαχείρισης, μετάδοσης, πρόσβασης και ανάκλησης τόσο ψηφιακών εικόνων όσο και ψηφιακού βίντεο που αποτελεί την πλέον πολύπλοκη δομή στα σύγχρονα συστήματα πολυμέσων. Η θεωρητική ανάλυση θα διαπραγματευτεί ερευνητικά θέματα σχετικά με την εξαγωγή των χαρακτηριστικών από εικόνων και  βίντεο, την διαδικασία ψηφιοποίησης (δειγματοληψία, κβαντισμός), μετασχηματισμούς, τις τεχνικές κωδικοποίησης και μετάδοσης των ακίνητων και κινούμενων εικόνων, την ανάλυση και κατηγοριοποίηση εικόνων και βίντεο με εφαρμογή γραμμικών και μη φίλτρων για εξαγωγή χαρακτηριστικών και βαθιά νευρωνικά δίκτυα για εικόνες και βίντεο.

Στο πλαίσιο του μαθήματος καλύπτονται τα παρακάτω θέματα:

  1. Θεμελιώδεις αρχές των ψηφιακών εικόνων, μετασχηματισμοί και φιλτράρισμα εικόνων.
    Στοιχεία οπτικής αντίληψης, δειγματοληψία και κβαντισμός εικόνας, βασικά μαθηματικά εργαλεία, βασικές συνάρτησεις μετασχηματισμού έντασης, χωρικό και συχνοτικό φιλτράρισμα, αποκατάσταση και ανακατασκευή εικόνας.
  2. Επεξεργασία έγχρωμης εικόνας, Συμπίεση, κατάτμηση, αναπαράσταση, κωδικοποίηση, μετάδοση και περιγραφή  εικόνας, χρωματικά μοντέλα, μετασχηματισμοί, εξομάλυνση και όξυνση, κατάτμηση εικόνας, θόρυβος, ανίχνευση σημείων, γραμμών, ακμών, κατωφλίωση, βασικές μέθοδοι συμπίεσης, αναπαράσταση εικόνων και περιγραφείς, τεχνικές κωδικοποίησης και μετάδοσης των ακίνητων και κινούμενων εικόνων.
  3. Βαθιά νευρωνικά δίκτυα και εφαρμογές σε εικόνες και βίντεο. 


Τομέας: 4
Κατεύθυνση: 3
Διδακτικές μονάδες: 4
Type: Course
Credits/ECTS: 5
Free Access: Όχι
Audience: students only
Course Mode 1: onsite
Course Mode 2: full-time
Course Mode 3: synchronous
Language: gr