Αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν η κριτική θεώρηση και οι μέθοδοι σχεδιασμού του αστικού τοπίου και του δημόσιου χώρου της πόλης, με έμφαση στη φύση και τις νέες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του αστικού χώρου, μέσα από τις ερμηνείες τόσο του ίδιου του αστικού χώρου όσο και του τοπίου ως προϊόντος συγκεκριμένων πολιτισμικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, οι οποίες διαμορφώνουν την καθημερινότητα στην πόλη.

Παράλληλα με την ανάδειξη και κατανόηση των ποικίλων αλληλεπιδράσεων που διαμορφώνουν μια διαλεκτική αντιθέσεων και μετασχηματισμών στην πόλη, επιδιώκεται η εξοικείωση των φοιτητών με μια σειρά ζητημάτων και σύγχρονων προβληματισμών του σχεδιασμού που αφορούν στη μορφολογική και λειτουργική συγκρότηση του δημόσιου χώρου. Τελική πρόθεση του μαθήματος παραμένει η σταδιακή απάντηση στο ερώτημα του ορισμού του “νέου” τοπίου της πόλης, όπως αυτό μεταλλάσσεται μέσα από την ανάγκη προσαρμογής σε νέα δεδομένα (κλιματική αλλαγή, αστικό πράσινο, ενέργεια, υδάτινοι πόροι…) αλλά και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Συνολικά το μάθημα αναπτύσσεται μέσα από δύο παράλληλες προσεγγίσεις:

• Κριτική θεώρηση του δημόσιου χώρου της πόλης

• Ζητήματα μεθοδολογίας και καινοτόμα εργαλεία σχεδιασμού στον δημόσιο χώρο της πόλης. Διερεύνηση διαφορετικών προσεγγίσεων αλλά και νέων τεχνολογιών ως βασικών παραμέτρων σχεδιασμού ενός νέου αστικού τοπίου.

Το μάθημα, πέρα από την παρουσίαση μιας σειράς θεωρητικών ζητημάτων από τους διδάσκοντες και προσκεκλημένους ομιλητές, θέλει επίσης να αναδείξει μία σειρά ενδεικτικών μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων, ολοκληρωμένων ή σε εξέλιξη.


Type : Course
Language : el