Το μάθημα “Περιβαλλοντικές συνιστώσες του σχεδιασμού και της οικιστικής ανάπτυξης” εξετάζει κυρίως θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη, σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στο αστικό περιβάλλον, θέματα που καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρα μετά την πανδημία της covid-19 και τα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το αντικείμενο του μαθήματος και οι εργασίες των μεταπτυχιακών σπουδαστών/σπουδαστριών κατευθύνονται σε ενότητες που αφορούν στην εμβάθυνση θεμάτων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάλυση μεθοδολογιών για την περιβαλλοντική αξιολόγηση σχεδίων και προγραμμάτων και την προσέγγιση εναλλακτικών δυνατοτήτων σχεδιασμού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουν θεματικές όπως: οι μεγάλης κλίμακας πολεοδομικές παρεμβάσεις και οι ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις, η έννοια της βιωσιμότητας (αειφορίας) και της ανθεκτικότητας, η καινοτομία στα αστικά οικοσυστήματα και η κλιματική αλλαγή, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για τον χωρικό σχεδιασμό και οι επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον.   

  • Σπουδαστικές εργασίες

Καθώς ο αστικός και περιαστικός χώρος χαρακτηρίζονται από μια έντονη αλληλεπίδραση φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων, η ποικιλία των θεμάτων που επιλέγονται είναι μεγάλη και κατ’ αρχήν βασίζεται στην κρίση των σπουδαστών/σπουδαστριών. Επιθυμητό είναι τα αντικείμενά τους να έχουν χαρακτήρα διεπιστημονικό και να εξετάζονται μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση και μεθοδολογία που επιβάλουν διαφορετικές επιστήμες εμβαθύνοντας, πέρα από τα γενικά, σε ειδικές πτυχές ενός προβλήματος. Σε αυτά τα πλαίσια, ενθαρρύνεται και η δημιουργία διεπιστημονικών συνεργασιών που θα εξετάσουν ένα ευρύτερο θέμα.


Συνεπώς, ένας σπουδαστής/μια σπουδάστρια μπορεί να αναπτύξει την εργασία του/της από την πλευρά της επιστημονικής του/της κατάρτισης και να δώσει έναν ειδικότερο προσδιορισμό κάτω από έναν γενικό τίτλο θέματος, ενώ θα ενθαρρυνθεί και η αλληλοσυμπλήρωση γνώσεων και απόψεων από άτομα με διαφορετική επιστημονική κατάρτιση, εφόσον τύχει να έχουν επιλέξει μια κοινή θεματική περιοχή. Επιπλέον, συζητήσεις γύρω από κοινούς προβληματισμούς θα αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου σπουδών, δημιουργώντας το πλαίσιο της ουσιαστικής διεπιστημονικής συνεργασίας που οφείλει να έχει κάθε πολεοδομική/περιβαλλοντική μελέτη ή πρόγραμμα στην πράξη.



Τύπος : Μάθημα
Γλώσσα : el