Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της επιβάρυνσης των φυσικών συστημάτων (οικοσυστημάτων), και ιδιαίτερα των υδατικών και της ατμόσφαιρας, με ρύπους: (α) Είναι απαραίτητο εφόδιο για την γενική παιδεία του μηχανικού σε θέματα ρύπανσης υδάτων και ατμόσφαιρας (β) Εστιάζει σε κεντρικά περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του μεταλλειολόγου όπως π.χ. σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό/βιομηχανικό τομέα αλλά και του μεταλλουργού όπως π.χ. αέριες εκπομπές από τη μεταλλουργική βιομηχανία.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες των αρχών λειτουργίας των οικοσυστημάτων αναλύοντας τους κύκλους των στοιχείων στη φύση με έμφαση στη διαταραχή του κύκλου του άνθρακα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειές του για την κλιματική αλλαγή.

Διδάσκονται οι παράμετροι ποιότητας των υδάτινων συστημάτων και της ατμόσφαιρας καθώς και οι κυριότεροι ρύποι προκειμένου οι σπουδαστές να κατανοήσουν τα φαινόμενα της ρύπανσης: εκπομπές, διασπορά, επιπτώσεις. Η ρύπανση των υδάτινων συστημάτων από οργανικό φορτίο και οι παράμετροι που το προσδιορίζουν: το χημικά και το βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο διδάσκονται σε επίπεδο θεωρίας αλλά και εργαστηριακών ασκήσεων.

Επίσης, στόχο του μαθήματος αποτελεί η διδασκαλία των ειδών, των επιπτώσεων και των προσδιορισμών της σωματιδιακής ρύπανσης στην ατμόσφαιρα που αποτελεί παγκόσμια ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Τέλος, η διασπορά ατμοσφαιρικών ρύπων από σημειακές πηγές διδάσκεται με τη χρήση κατάλληλων μαθηματικών προσομοιώσεων