Ο στόχος του μαθήματος είναι η εμβάθυνση σε σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο πεδίο του σχεδιασμού και της χάραξης πολιτικής· και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο προβλημάτων χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενων κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών κ.λπ. προκλήσεων.

Οι βασικές ενότητες του μαθήματος περιλαμβάνουν:

-   Μελέτη/κατανόηση του ευρύτερου πλαισίου πολιτικής (Κλιματική αλλαγή· Agenda 2030· Μακροπρόθεσμη Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2050· Βιώσιμη γαλάζια οικονομία· κ.λπ.) και της διάδρασής του με προβλήματα χωρικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

-   Εξελίξεις μεθοδολογικών προσεγγίσεων - Προοπτική διερεύνηση, Χωρική διακυβέρνηση, Συμμετοχική προσέγγιση, Τοποκεντρική προσέγγιση χάραξης πολιτικής.

-   Χωρικός σχεδιασμός και ανθεκτικότητα - Ανάπτυξη στρατηγικής ανθεκτικής πόλης/κοινότητας

-   Χωρικός σχεδιασμός και κλιματική αλλαγή – Εθνική Στρατηγική και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) – Μεθοδολογία ανάπτυξης ΠεΣΠΚΑ

-   Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια – Μεθοδολογία Εκπόνησης ΘΧΠ.

-   Εμβάθυνση σε εργαλεία χωρικού σχεδιασμού που ενσωματώνουν τις νέες προσεγγίσεις -  Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ).

 

Το εφαρμοσμένο μέρος εμβαθύνει στα παραπάνω ζητήματα μέσα από την υλοποίηση μίας ομαδικής εργασίας (project) σε επιλεγμένη περιοχή μελέτης, στην οποία οι σπουδαστές/στριες επιχειρούν την ολοκληρωμένη προσέγγιση ενός χωρικού προβλήματος. Για την επιτυχή υλοποίηση της εργασίας οι σπουδαστές/στριες εργάζονται ομαδικά· μελετούν και αποδελτιώνουν σχετική βιβλιογραφία· εκπαιδεύονται στην αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση βιβλιογραφικής και άλλης πληροφορίας· μελετούν και αναλύουν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα· και αποκτoύν εξοικείωση με την ανάπτυξη / παρουσίαση μιας εργασίας με συστηματικό τρόπο.