![]() |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών Προγραμματιστικές Τεχνικές Ακαδημαϊκό Έτος 2023 – 2024 |
Το εργαστήριο είναι ο κύριος τρόπος για να μάθει κανείς προγραμματισμό σε υπολογιστή. Λόγω αυτής της ιδιαίτερης φύσης του μαθήματος, η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν είναι υποχρεωτική αλλά είναι απαραίτητη. Το εργαστήριο του μαθήματος γίνεται 2 ώρες την εβδομάδα για κάθε φοιτητή. Οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες εργαστηρίου και για κάθε ομάδα ορίζεται ημέρα, ώρα, υπεύθυνοι ομάδας και βοηθοί. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου δίνεται στη σελίδα του μαθήματος.
Η πρόσβαση από τους υπολογιστές του εργαστηρίου στον κεντρικό υπολογιστή (novice.softlab.ntua.gr) όπου θα γίνονται οι ασκήσεις γίνεται με με διαπιστευτήρια (username, password), το οποίο δίνονται σε κάθε φοιτητή μέσω της ιστοσελίδας http://courses.softlab.ntua.gr/get-your-account. Τα στοιχεία (login, password) είναι σημαντικά και προσωπικά.
Αν έχετε ήδη διαπιστευτήρια από το μάθημα του 1ου εξαμήνου “Εισαγωγή στον προγραμματισμό” δεν χρειάζεται να φτιάξετε νέα.
Για να συνδεθείτε στον κεντρικό υπολογιστή, θα χρειαστείτε κάποιον ssh client, όπως π.χ. το πρόγραμμα PuTTY που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από τη σελίδα του μαθήματος. Το PuTTY είναι προεγκατεστημένο στους υπολογιστές του PC Lab.
Η κωδικοποίηση (encoding) των χαρακτήρων του novice δεν είναι ίδια με αυτή του τερματικού του υπολογιστή σας στο εργαστήριο. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να απεικονίζονται σωστά οι χαρακτήρες, πρέπει να γίνεται μετάφρασή τους. Στις ρυθμίσεις σύνδεσης του PuTTY στο αριστερό μενού, επιλέξτε Window->Translation και στο dropdown Remote chartacter set επιλέξτε ISO-8859-7:1987 (Latin/Greek).
Μετά την είσοδό σας στον κεντρικό υπολογιστή εμφανίζεται ένα «μενού» εντολών. Αργότερα, μπορείτε να ανατρέξετε στο μενού πληκτρολογώντας την εντολή «help». Οι χρησιμότερες από τις εντολές είναι:
Η πρόσβαση στον υπολογιστή όπου βρίσκεται το αυτόματο σύστημα υποβολής και ελέγχου γίνεται με έναν απλό περιηγητή ιστού (browser). Κατευθυνθείτε στη διεύθυνση http://grader.softlab.ntua.gr/ και συνδεθείτε με το ίδιο ζεύγος (login, password) που χρησιμοποιείτε για τον κεντρικό υπολογιστή του εργαστηρίου.
Κάθε σειρά ασκήσεων έχει τη μορφή ενός «διαγωνισμού». Αφού συνδεθείτε, επιλέξτε το σύνδεσμο
«Διαγωνισμοί». Στους «ενεργούς διαγωνισμούς», επιλέξτε τη σειρά ασκήσεων για την οποία θέλετε να κάνετε υποβολή λύσης. Θα σας εμφανιστούν οι επιμέρους ασκήσεις αυτής της σειράς. Για κάθε μία, μπορείτε να βλέπετε την εκφώνησή της. Μπορείτε να υποβάλλετε λύσεις με δύο τρόπους:
Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι υποβάλλετε τη λύση σας στο σωστό «Πρόβλημα» (δηλαδή άσκηση) και ότι έχετε επιλέξει τη σωστή «Γλώσσα», δηλαδή μάλλον την C++… (Το αυτόματο σύστημα υποβολής και ελέγχου σας δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλετε λύσεις και σε Pascal, C, αν θέλετε, καθώς και σε κάποιες άλλες γλώσσες που ίσως συναντήσετε σε μεγαλύτερα εξάμηνα.)
Μόλις υποβάλετε το πρόγραμμά σας, θα σας εμφανιστεί ένας κατάλογος όλων των υποβολών σας για αυτή τη σειρά ασκήσεων. Η υποβολή που μόλις κάνατε θα είναι σημειωμένη με ένα ερωτηματικό και δίπλα της θα γράφει «Αναμονή». Μετά από λίγο, μπορείτε να την επιλέξετε για να δείτε αν το πρόγραμμά σας ήταν σωστό ή όχι. Οι δοκιμές που ήταν επιτυχημένες εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, ενώ αυτές που απέτυχαν εμφανίζονται με κόκκινο.
Αν έχετε υποβάλει περισσότερες σωστές λύσεις σε μία άσκηση, μπορείτε να επιλέξετε αυτήν που θέλετε να είναι «Ενεργή/Active». Η ενεργή υποβολή είναι αυτή που τελικά θα βαθμολογηθεί.