Η Γιώτα Θεοδωρά του Κωνσταντίνου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών [Σ.Α.Μ.] του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου [Ε.Μ.Π.], Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χωρικού Σχεδιασμού και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Ε.Μ.Π. και μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής [Ε.Δ.Ε.] (2018-2022) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) ‘Χωροταξία και Πολεοδομία’ του Ε.Μ.Π.
Η Γ. Θεοδωρά είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας [Ε.Σ.Χ.], του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.), και της Επιστημονικής Επιτροπής Χω-ροταξίας του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (Σ.Ε.ΠΟ.Χ.). Παράλληλα, ως μέλος διεθνών (ERSA / RSAI, ICOMOS, UfM, IGU, PDAA, APA) και εθνικών (ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠ) Επιστημονικών Οργανισμών / Επαγγελματικών Ενώσεων αναπτύσσει έντονη επιστημονική και διοικητική δράση στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής της σε Επιστημονικές - Οργανωτικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Δίκτυα Συνεργασίας, καθώς και σε Όργανα Διοίκησης σε ακαδημαϊκό και ευρύτερο επιστημονικό επίπεδο [όπως Εθνικά Συμβούλια, Διυπουργικές Επιτελικές Επιτροπές Συντονισμού και Παρακολούθησης, Εθνικά Μητρώα Αξιολογητών, κ.ά.]. Είναι επίσης μέλος Επιστημονικών Επιτροπών Αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων/ έργων/ προτάσεων, χορήγησης υποτροφιών, καθώς και μέλος Εκλεκτορικών Σωμάτων και Εισηγητικών Επιτροπών Κρίσης μελών ΔΕΠ. Τέλος, είναι κριτής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Η Γ. Θεοδωρά έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 40 ερευνητικά προγράμματα και μελέτες σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο κυρίως σε πεδία χωρικής ανάπτυξης, χωροταξικού - πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης και θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού, ανάπτυξης και σχεδιασμού παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, αστικής αναγέννησης ιστορικών πόλεων, προστασίας και διαχείρισης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, και σχεδιασμού υποδομών. Ενεργή είναι η συμμετοχή της σε επιστημονικά συνέδρια και εκδηλώσεις, ενώ πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο είναι και το συγγραφικό της έργο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εθελοντική δράση που αναπτύσσει μέσα από τη οργάνωση και συντονισμό εκπαιδευτικών - ερευνητικών εργαστηρίων για μαθητές και διεπιστημονικών - διαπανεπιστημιακών επιστημονικών εκδηλώσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης τοπικών κοινωνιών κυρίως ευάλωτων περιοχών σε θέματα περιβαλλοντικού - χωρικού - τομεακού σχεδιασμού, διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίου, αστικής-περιφερειακής ανάπτυξης, ποιότητας ζωής, αστικής βιωσιμότητας, κλιματικής προσαρμογής, ενεργειακής ουδετερότητας καθώς και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών.1.2 MB PDF