Γενικές Πληροφορίες
Σκοπός Εργαστηρίου
Ο σκοπός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τις βασικές διεργασίες, τους νόμους που τις διέπουν και τη λειτουργία τους. Αναλυτικότερα η εξοικείωση περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά τα εξής ζητήματα ανάλογα με την εργαστηριακή άσκηση:
- Ανάπτυξη του διαγράμματος ροής και οργάνων.
- Κατανόηση των σταθερών και μεταβατικών συνθηκών λειτουργίας.
- Διατύπωση των ισοζυγίων μάζας και ενέργειας.
- Ποσοτικές εκτιμήσεις βασικών μεγεθών και ιδιοτήτων.
- Σύγκριση με τα προβλεπόμενα από βιβλιογραφικά δεδομένα ή/και μαθηματικά μοντέλα.
- Πειραματικό σφάλμα (τυχαίο ή συστηματικό, εκτίμηση με επαναλήψεις ή διάδοση).
- Χρήση των αποτελεσμάτων στην απάντηση τεχνικών ερωτημάτων.
- Προσαρμογή μαθηματικών μοντέλων σε πειραματικά δεδομένα.
- Αναμόρφωση πειραματικών δεδομένων.
- Σχεδιασμός, κλιμάκωση μεγέθους, κλπ.
Διεξαγωγή Εργαστηρίων - Μέτρα Προστασίας
Υπενθυμίζεται στους φοιτητές ότι κατά την προσέλευσή τους για τη διενέργεια των εργαστηριακών ασκήσεων θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες για τη φυσική παρουσία τους στη Σχολή.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι:
- Για την αποφυγή συνωστισμού η προσέλευση στους χώρους πραγματοποίησης των εργαστηριακών ασκήσεων γίνεται πέντε λεπτά πριν από την καθορισμένη ώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα.
- Κάθε ομάδα εισέρχεται μόνο στο χώρο διεξαγωγής της άσκησης που πρόκειται να πραγματοποιήσει (Ζ.309 για απόσταξη και εναλλάκτη, Ζ.307 για ξήρανση και εκχύλιση, ημιβιομηχανικό εργαστήριο για κρυστάλλωση και ρευστοποίηση).
- Συνιστάται η χρήση μάσκας τόσο κατά την είσοδο-έξοδο στους χώρους του εργαστηρίου όσο και κατά την παραμονή σε αυτούς.
- Σε κάθε είσοδο θα υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα χεριών.
- Οι φοιτητές υπακούουν στις οδηγίες του Υπεύθυνου κάθε εργαστηριακής άσκησης με γνώμονα την προσωπική τους ασφάλεια και την αποφυγή ατυχημάτων.
Εκτέλεση Εργαστηριακών Ασκήσεων
- Οι σπουδαστές οφείλουν να έρχονται έγκαιρα και προετοιμασμένοι στο Εργαστήριο και να συμμετέχουν ενεργά στη διεξαγωγή των ασκήσεων.
- Κατά την εκτέλεση της άσκησης κάθε σπουδαστής συμπληρώνει Ατομικό Δελτίο Μετρήσεων, όπου θα καταγράφει όλες τις απαραίτητες κατά την κρίση του πληροφορίες έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπλήρωση των στόχων της άσκησης.
- Στο Ατομικό Δελτίο Μετρήσεων ενδεικτικά περιλαμβάνεται το σκαρίφημα της συσκευής, οι πρωτογενείς μετρήσεις και κάθε άλλη παρατήρηση ποιοτική ή ποσοτική σχετικά με την εκτέλεση της άσκησης. Πρωτογενείς μετρήσεις είναι ότι αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του ο καθένας για τον εαυτό του ανεξάρτητα από τους συνεργάτες του.
- Ταυτόχρονα με την καταγραφή των μετρήσεων ο πειραματιστής αντιπαραθέτει αυτές σε απλά διαγράμματα. Αυτό βοηθά να γίνεται εύκολη οπτικά η πορεία του πειράματος και να διορθώνονται τα λάθη εγκαίρως.
- Το πρωτότυπο Ατομικό Δελτίο Μετρήσεων θα υπογράφεται από τον υπεύθυνο της άσκησης και θα προσαρτάται στην ομαδική τεχνική έκθεση.
Υποβολή Αναφοράς και Προφορική Εξέταση
- Εντός αυστηρά 2 εβδομάδων από την εκτέλεση της άσκησης υποβάλλεται Ομαδική Εργαστηριακή Έκθεση.
- Η υποβολή της έκθεσης γίνεται ηλεκτρονικά στην σελίδα https://www.chemeng.ntua.gr/submission/mfd.php
- Η υποβληθείσα έκθεση υποστηρίζεται σε προφορική εξέταση, η οποία θα συνδυάζεται με την προσέλευση των σπουδαστών για την εκτέλεση της επόμενης εργαστηριακής άσκησης. Η υποβολή της έκθεσης αποτελεί προϋπόθεση για την προφορική εξέταση της ομάδας.
- Για τη διαμόρφωση της ατομικής βαθμολογίας εργαστηρίου κάθε σπουδαστή είναι απαραίτητη:
(α) η φυσική παρουσία στην εκτέλεση 3 εργαστηριακών ασκήσεων,
(β) η συμπλήρωση χειρόγραφου ατομικού δελτίου πρωτογενών μετρήσεων και παρατηρήσεων
(γ) η παράδοση ομαδικής έκθεσης
(δ) η προφορική εξέταση.
Για τη συμμετοχή του εργαστηρίου στον τελικό βαθμό του μαθήματος απαιτείται βαθμός μεγαλύτερος του 5/10 για όλες τις ασκήσεις ξεχωριστά.
Last modified: Sunday, 25 September 2022, 7:07 PM